jueves, 28 de febrero de 2013

PAPERMAN

"Paperman" ha guanyat l'Òscar a millor curtmetratge animat a la darrera edició dels guardons (2013).

Aquest curt ens conta una màgica història d'amor que transcorre en un Nova York en blanc i negre. La bellesa dels seus dibuixos i la música de fons són un plaer per als nostres sentits. 

Des de libristic us convidem a veure el curtmetratge de 6 minuts íntegre fent clic en aquest enllaç.

jueves, 21 de febrero de 2013

BLANCANIEVES de PABLO BERGER


Guanyadora de 10 premis Goya 2013, "Blancanieves" de Pablo Berger ens transporta a l'Espanya dels anys 20, versionant el popular conte dels germans Grimm. Aquesta pel·lícula és una forta aposta pel cinema mut amb aires gòtics.

"Blancanieves" té una memorable bellesa estètica, banyada per l'aire andalús dels anys vint. La fusió d'un conte conegut per tots amb l'esplenorositat visual del blanc en negre, fa d'aquesta cinta una de les més sorprenents dels últims temps.

Des de Libristic et convidem a veure-la, gratuïtament, en el següent enllaç.


martes, 19 de febrero de 2013

LA METAMORFOSIS de KAFKA


La metamorfosis de Kafka es una fantasía que sustituye la familiaridad, la comodidad,… por lo extraño, lo misterioso, lo intranquilizador. Introduce zonas oscuras formadas por algo completamente “otro” y oculto, espacios que están más allá de los límites de lo humano y de lo real. Hablar de fantasía en la Metamorfosis es hablar de transformación, de transgresión del orden establecido. Una fantasía que se coloca de manera inquietante entre la realidad y la ficción, entre lo realista y lo maravilloso. Su función subversiva deriva de esta posición tan incómoda. Las novelas góticas de Mary Shelley, los cuentos de Poe, la Metamorfosis de Kafka, las novelas de Calvino o los cuentos de Cortázar, representan la profunda insatisfacción y frustración que se experimenta frente a un orden cultural que derrota al deseo. Si quieres leer esta novela, aquí te dejamos un enlace de descarga gratuita.

lunes, 18 de febrero de 2013

HIJOS DE LAS NUBES, la última colonia.

"Hijos de las nubes, la última colonia" ha guanyat el premi Goya a millor pel·lícula documental de l'any 2013.

Aquesta cinta porta a l'espectador des de les arrels del conflicte fins a la situació actual de l'estancament i oblit de la causa saharauí. També planteja com, moltes vegades, la falta de solució es deu a interessos polítics i estratègics. 

El conflicte saharauí és un poroblema amb el qual l'actor i productor d'aquest documental, Javier Bardem, s'ha implicat activament des de fa molts anys. Volem reproduir aquí les seves paraules en recollir el guardó i us convidem a veure la pel·lícula gratuïtament a l'enllaç inferior.


“Muchas gracias por este regalo porque hoy es un día muy triste para el Sahara y para los defensores de los derechos humanos en general, 24 jóvenes han sido juzgados por el tribunal militar de Marruecos por el simple hecho de manifestarse pacíficamente por los derechos del pueblo saharaui, a varios de ellos se les ha condenado a cadena perpetua, el resto a 20 y 30 años de cárcel, el estado español y el gobierno debería oponerse rotundamente a tan injusta y desproporcionada condena. En el Sahara no se puede recortar en salud porque no hay hospitales, y no se puede recortar en educación y cerrar escuelas, como aquí, porque no hay colegios, y tampoco se les puede echar a la calle, de sus casas, como aquí, porque ya fueron desahuciados hace 35 años, más de 35 años, cuando les abandonamos. Es importante que no permitamos que esto suceda aquí y que nada de eso siga sucediendo allí, muchísimas gracias por vuestro apoyo y ¡Sahara Libre!”


viernes, 15 de febrero de 2013

HOMELAND


Homeland és, sense cap dubte, la sèrie del moment. Fa poques setmanes ha estat premiada com a millor sèrie drama en els Golden Globes i els seus protagonistes també es van emportar, ambdós, les estatuetes a millor actriu i actor principal.

No podem deixar de veure en Homeland un entrellat de successos que replantegen la situació actual entorn a la guerra contra el terrorisme islàmic post 11S. Aquí es posen en escac els imaginaris culturals de la societat americana -i per expansió mediàtica, també els de l'occidental- respecte al subjecte islàmic i la seva vinculació directa amb el "terrorisme".

Homeland no és gens hipòcrita ni generosa amb l'espectador. Un guió astut i les reaccions imprevisibles i desesperades d'una protagonista bipolar ens transporten a estats d'èxtasi constant, que no decauen en el transcurs dels episodis.

La incertesa immediata que provoca Homeland unida a la refelxió que comporta la seva història són els ingredients que fan d'aquesta sèrie una ficció digna d'admirar.

Aquí us deixem un enllaç directe i gratuït al primer episodi de Homeland. Des de Libristic esperem que us agradi!

miércoles, 13 de febrero de 2013

CHEMA MADOZ

Chema Madoz, guanyador del Premi Nacional de Fotografia l'any 2000, és un fotògraf amb gran repercussió artística al món de la fotografia contemporànea. El seu treball demostra una técnica molt acurada pel que fà a la creació i edició d'imatge. El resultat és una explosió de la imaginació que revoluciona els objectes i paisatges més quotidians i ordinaris del nostre voltant. 

Amant del blanc i negre, aquest fotògraf té una personalitat molt potent i molt fàcil d'identificar després d'haver recorregut visualment algunes de les seves fotografies. 

Des de Libristic us convidem a que descobriu les seves imatges més conegudes i que degusteu la màgia creativa de Madoz. Sense cap dubte, no deixa indiferent.

lunes, 4 de febrero de 2013

LINCOLN de STEVEN SPIELBERG


El cinema comercial, un dels grans mecanismes d’entreteniment de la nostra cultura és també una poderosa influència en la percepció social de certes qüestions. A la nostra cartellera i nominada als Oscar, trobem una pel·lícula amb aires de grandiloqüència pel que fa al domini de l’argot polític, que ens dibuixa un retrat del president nord americà Abraham Lincoln.

La pel·lícula "Lincoln", té la intenció de mostrar-nos com van passar les coses en un moment determinat de la història, en concret ens conta com es va dur a terme un dels fets més transcendents en l’etapa de govern de Lincoln, a saber, l’abolició de l’esclavitud. Però què es deixa fora aquesta cinta?

El professor Vicenç Navarro, catedràtic de ciències polítiques i polítiques públiques a la Universitat Pompeu Fabra ens ho conta al seu article “Lo que la película Lincoln no dice sobre Lincoln”.  Aquí deixem l’enllaç, per si algú li vol pegar una ullada.

viernes, 1 de febrero de 2013

GATS AL TERRAT de LETÍCIA MARRADES


Letícia Marrades és una poetessa que es mou entre la filosofia i les lletres catalanes. Amb una generositat immensa ens ha confiat la publicació d’aquest poemari foto-il·lustrat. Les imatges d’Arnau Pascual acompanyen els versos i, encara més enllà, desenvolupen un univers que corre en paral·lel, formant una espècie de doble molt suggerent.
El ventall d’influències que salpica la poesia de Letícia va des de Baudelaire fins a Maria Josep Escrivà, passant per Ausiàs March, Miquel Martí i Pol, Joan Salvat Papasseit o Joan Vinyoli. Sobretot tenim a les mans una escriptura fortament inspirada per la poesia de postguerra. Té, simbòlicament, molt present a Josep Carner -noucentista preocupat per un català acurat-. I el darrer nom, que ens hem guardat pel final perquè ressona més fort que els altres, és el de Vicent Andrés Estellés. Del Llibre de Meravelles d'Estellés Letícia en pren la idea de tríptic. Així el seu poemari es desenvolupa en tres temps:
El present que s’esfuma conforma la primera part del llibre i la més curta. És l’instant que defuig, tal volta, com deia Milan Kundera, la condemna més insuportable de l’home és deixar passar de llarg l’infinit de l’instant. El passat, la part central del llibre i la més important perquè, malgrat l’alegria que ens vessen els versos de Gats al terrat, el poemari naix d’una enyorança. El futur, un futur carregat de diferència. Amb el símbol del gall (aclucada d’ull a Joan Vinyoli) que representa que l’alba ve plena de possibilitats renovades. La influència del filòsof francès Michel Foucault és un ressò constant que es fa més audible en aquesta tercera part.
La figura del gat és el símbol més important per a la poetessa. I fa referència a moltes coses, però sobretot a l’instant, a la immediatesa. Gats, gats que passegen pels racons com un recordatori constant de que les coses poden ser d’una altra manera.
Amb aquestes paraules, fruit d’una llarga conversa amb Letícia, vos convidem a encetar el poemari, el llibre ja no pertany a l’autora després d’escriure el punt i final. Qui sap si mai ha estat cosa seva, qui sap si les paraules han omplit d’experiències a la poetessa i no al revés. Sigui com sigui aquí el teniu perquè cadascú el faci seu, i com a imperatiu de lectura aquest:
“No m’importa el dogma, senzillament abrace o deteste als desconeguts” Gats al terrat.
Que la transgressió és la raó de ser de la literatura ho sabem des de fa dos segles, però en aquest poemari la transgressió s’ha encarnat en paraules afirmatives. Paraules que no són un no a les normes, són un si a la part viva de la vida.
“Que ja no hi ha foscor i que tot puga ser” Gats al terrat.